Tips - ik wil een relatie
Ik wil een relatie - tips
Zoek je tips? Wil je een relatie?
Je kunt hier:
- allerlei tips verkennen.
- en heb je zelf een goede tip, dan kun je die toevoegen.
Meer ondersteuning nodig?
Overzicht tips
Alle tips
Tip 1 - Onderzoek wat het probleem is dat je bezig houdt
Persoonlijk ervoer ik dat het leven alleen heel fijn kan zijn. En toch... persoonlijk geloof ik dat mensen gemaakt zijn om te hechten, om elkaar lief te hebben, om te zorgen voor elkaar; of te wel om samen te zijn. Dus ik kan me voorstellen dat je tips zoekt in deze rubriek!
Om je een goede tip te geven, is het belangrijk te weten waar het over gaat. Weet je zelf wat het is dat staat tussen jou en de relatie die je wilt? Of is dat nu juist hetgeen dat je wilt onderzoeken? Het is niet voor niets dat je niet leest in "Bindingsangst" of "Liefdesverdriet".
Je leest de tips in dit algemene kopje "Ik wil een relatie". Dus als ik het goed begrijp, je weet wat je wilt. Maar nog niet wat je in de weg staat. Probeer daar eens in een goed dialoog met iemand die je vertrouwt (een goede vriend, of een lief familielid of een professional) concreter te maken.
De tip met andere woorden is: onderzoek nog verder wat het probleem precies is dat je bezig houdt.
Tip 2 - Leer gelukkig te zijn in je alleen-zijn
Liefde kan zich manifesteren in een relatie maar begint in diepe afzondering.
Als je gelukkig bent in je alleen-zijn, als je de ander geheel niet nodig hebt, als de ander geen vereiste is, dan ben je in staat tot liefhebben.
Zolang de ander een vereiste is, kun je wel exploiteren, manipuleren, domineren, maar je kunt niet liefhebben.
Tip 3 - Zoek een therapeut
Heb je last van het feit dat je geen relatie hebt en kom je er zelf niet meer uit? Een relatietherapeut kan je dan verder helpen.
Tip 4 - Boekentip - The Soulmate experience
Als je makkelijk Engels leest, is dit boek echt de moeite waard, vol suggesties wat je kunt doen om je kansen te vergroten:
Mali Apple & Joe Dunn - The Soulmate experience/ A Practical Guide to Creating Extraordinary Relationships.
Succes :-)
Tip 5 - Leg niet te veel druk op jezelf
Wil je écht een relatie?
Wil je een relatie omdat de maatschappij dat van jou verwacht of wil je voor jezelf een relatie?
Als je voor jezelf een relatie wil, leg dan niet te veel druk op jezelf. Hoe meer je focust op 'ik wil een relatie', hoe meer je je ongelukkig voelt net omdat je geen relatie hebt.
Door te accepteren dat het moeilijk is, laat je het wat meer los, waardoor het je niet overschaduwt en je jezelf meer kan zijn (wat een belangrijke voorwaarde is om iemand tegen te komen die bij je past).
Tip 6 - Tips bij daten
Misschien herken je dat ook: tijdens een date probeer je de beste versie van jezelf te zijn, aardig en goed gevonden te worden en intelligent, mooi of grappig over te komen. Alles, behalve die afwijzing .. ! En ja, dat kost energie ...
Daten is geen wedstrijdje. Hierbij een aantal tips:
- Richt je op de ander: vind je hem of haar leuk? in plaats van 'ben ík wel leuk genoeg'.
- Wees jezelf. Als dat niet goed genoeg is, is het beter deze date te laten schieten.
- Ga voelen: voel je je veilig bij deze persoon? Voelt het gelijkwaardig? Krijg je ruimte? Wordt je grens gerespecteerd? Mag zijn wie je bent?
- Heb plezier, je hoeft niet met je date te trouwen! Maak er een fijne en plezierige ontmoeting van. Geef elkaar wat ruimte.
Tip 7 - Deel je verhaal
Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Je kunt jouw verhaal delen op het ik-wil-een-relatie-lotgenotenforum op deze website.
Tip 8 - Wees vriendelijk en mild voor jezelf
We kennen allemaal de tekst dat je pas een geliefde kunt vinden, als je het goed met jezelf kunt vinden. Er zal vast een kern van waarheid in zitten, maar het kan ook zo kwetsend zijn als je al lang alleen bent. Alsof het je eigen schuld is.
Dit kan de druk alleen maar verhogen om allerlei dingen te doen of te veranderen, met als doel om die ander te vinden. Het gemis aan een relatie is ook gewoon verdrietig. En dus iets waar je om kan rouwen.
Niet dat het er nooit zal zijn, maar wel omdat je graag had gewild dat het er al was. En omdat het vermoeiend kan zijn om er steeds maar weer mee bezig te zijn.
Wees dus vriendelijk voor jezelf, het is hard werken om het steeds maar in je eentje te doen. Mildheid kan helpen om rustiger te worden. En dat kan je juist wel helpen in het vinden van die ander...
Tip 9 - Eerst een relatie met jezelf
Alvorens je een echte relatie met een ander kunt opbouwen, dien je deze eerst met jezelf aan te gaan.
Kun je dat? Ben je echt verbonden met jezelf, met wie je bent?
Zo nee, ga daar eerst mee aan de slag.
Fijn is om daarbij een coach/therapeut in te schakelen die met jou deze verbinding kan herstellen.
Tip 10 - Bied de wereld wat je zelf zoekt
Het proces omgedraaid: bied de wereld wat je zelf zoekt
Vaak zoeken we een relatie omdat we iets missen:
Gewoon even je dag delen, liefde, begrip, aandacht, genegenheid, gezelligheid, etc.
Logisch, zul je denken. Zeker als je bedenkt dat we dit vroeger vonden (als het goed is) binnen de relatie met onze ouders: Wij zochten iets en iemand anders gaf het ons.
Dit is echter tegelijkertijd een hele grote valkuil binnen relaties: "IK voel me eenzaam dus moet JIJ meer thuis zijn!"
Een oplossing die een bijzonder krachtige impact zal hebben op je leven (en op de wereld om je heen) is het omdraaien van het proces:
BIED DE WERELD WAT JE ZELF ZOEKT...
Bied oprechte aandacht, gezelligheid, liefde, begrip, etc. aan de wereld om je heen en je zult gaan ervaren en ontvangen wat je uitzendt.
Dit betekent overigens niet dat je jezelf moet gaan wegcijferen. Want zeker ook aan jezelf hoor je liefde, begrip, genegenheid te bieden!
Wanneer je dit lukt, is de kans groot dat je snel een gezonde relatie vindt.
Tip 11 - Zorg dat je leeft zoals jij echt bent
Zorg dat je leeft zoals jij echt bent!
Wil je een relatie omdat je een leegte wil opvullen of omdat je aanvulling wilt op een leven waarin je jezelf kunt zijn? Niemand kan jou gelukkig maken, dan kun je alleen zelf.
Dus zorg ervoor dat je aan jezelf werkt, met bijv. een therapeut, dingen doet die jij leuk vindt, werkt aan je pijnpunten etc..
Pas als je leeft zoals je daadwerkelijk bent en de dingen doet die jij leuk vindt, dan kun je iemand toe gaan laten die een aanvulling is op je leven. Waardoor een nieuwe liefde en relatie vanzelf lijken te gaan....
Tip 12 - Hou op te geloven
Alsjeblieft zeg.
Tip 13 - Laat je vorige relatie achter je
Liefde en zachtheid naar je eigen proces is van essentieel belang.
Tip 14 - Kijk eens naar je hechtingsstijl
- Angstige hechting: kort gezegd is iemand met deze stijl veel bezig met of zijn partner wel genoeg van hem/haar houdt;
- Vermijdende hechtingsstijl: Kenmerkend van deze stijl is een grote angst voor intimiteit, omdat dit betekent dat dit leidt tot verlies van onafhankelijkheid.
- Veilige hechtingsstijl: Kenmerkend is dat men geen moeite heeft met intimiteit en men van nature warm en liefde vol is.
Ik het boek van Levine en Heller kun je aan de hand van een vragenlijst je eigen stijl bepalen. Verder wordt ook beschreven welke problemen de verschillende combinaties van hechtingsstijlen kunnen opleveren,m aar ook tips wat je zoal kunt doen.
Tip 15 - Maak een lijstje met wat jij belangrijk vind in een relatie
Verliefdheid maakt dat ons vermogen tot een gezond portie oordelen minder goed functioneert. Daarom is het vanuit goede zorg voor jezelf belangrijk om verder te kijken dan naar 'wat je overkomt'.
Je verstand gebruiken in plaats van alleen de vlinders in de buik of de overspringende 'vonk' als maatstaf te nemen. Want na de roze wolk van verliefdheid kan blijken dat wat jij eerst als bijvoorbeeld betrokkenheid typeerde, bij nader inzien dominantie blijkt te zijn.
Daarom is het behulpzaam om eerst een lijstje aan te leggen met datgene wat jij belangrijk vindt in een relatie. Dat is misschien niet zo romantisch, maar dit kan je er wel voor behoeden dat je je in een relatie stort die na verloop van tijd uitmondt in een hoop ellende.
Neem daarom de tijd om iemand beter te leren kennen voordat je je in een liefdesrelatie stort.
Tip 16 - Contact aangaan met een open mindset
Dat kan namelijk groeien naarmate je vaker of langer contact heb en het kan ook weer verdwijnen. Richt de aandacht in het contact dus vooral op je eigen gevoel.
Tip 17 - Je kunt je pas binden als je weet wie jezelf bent
Je kunt je pas binden als je weet wie jezelf bent.
Tip 18 - Stel open vragen
Je wilt graag een relatie maar je vindt het moeilijk om een gesprek gaande te houden met degene die je leuk vindt.
Zorg dat je open vragen stelt in het gesprek. Een open vraag begint altijd met 'wat' of 'hoe', je zou bijvoorbeeld kunnen vragen: 'wat vind je van .......?' of 'Hoe denk je over.......?'
Op deze manier zorg je ervoor dat er niet alleen met ja of nee geantwoord kan worden waardoor een gesprek snel doodbloedt. Maar door het stellen van open vragen open je een echt gesprek.
Tip 19 - Blijf met een frisse blik naar de toekomst kijken
Geef niet op! Blijf met een frisse blik naar de toekomst kijken. Iemand die graag wil beseft dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Gebaande paden geven misschien snel resultaat, maar probeer eens een andere weg. Die je nog niet kende.
Probeer jezelf niet vast te zetten in patronen die je eerder niets of weinig hebben opgeleverd. De beste manier om ergens te komen is door op pad te gaan.
Tip 20 - Het boek: Vind je Eindman
Het boek: Vind je Eindman
Dit heb ik geschreven als therapeut vanuit mijn eigen langdurige single zijn voor ik mijn huidige partner ontmoette.
Ontdek waarom het nog niet gelukt is en leer alles wat nodig is om hem wel te ontmoeten.
Diepgaand en concreet.
Tip 21 - Ga na wat je behoefte is en hoe je die kunt vervullen
Je wilt een relatie, maar waartoe wil je een relatie? Dat is een belangrijke vraag en niet voor iedereen is het antwoord hetzelfde. Er ligt een behoefte, en een relatie lijkt het antwoord. Maar het is maar een van de antwoorden, misschien wél een heel goed antwoord, maar niet het enige.
Wil je niet alleen wonen, dan kun je naar andere vormen van samenleven kijken. Wil je je innig verbonden voelen, dan kun je je meer verbinden met de mensen om je heen of andere mensen om je heen gaan zoeken waarmee je je meer kunt verbinden. Wil je seks, dan zijn daar ook vele mogelijkheden....
Wil je iemand om dingen mee te kunnen doen, zoek iemand om mee naar de bios te gaan en een ander om mee in het bos te wandelen. Of ga lekker in je eentje naar de bios, dan hoef je helemaal niemand te zoeken...
Kortom: ga na wat je behoefte(n) is/zijn, en kijk hoe je daaraan tegemoet kunt komen.
En wie weet komt die relatie dan vanzelf wel, en zoniet, dan heb jij een lekker leventje waarin jij doet waar jij behoefte aan hebt!
Tip 22 - Vergeet niet af en toe om jezelf te lachen
De formule voor een goede, levenslange samenwerking: iemand die tegenslagen op kan vangen en terugslaan met een 'punchline'.
Wat zou je er anders mee willen doen, niets over zeggen tot je barst? Zeuren? Gaan golven? Vaak hoor je dat t leven is te kort voor t een of ander, maar volgens mij is t leven te lang met iemand die niet een beetje licht in de duisternis kan brengen.
Iemand die je aan t lachten maakt is ideaal. Wees anders zelf de grappenmaker, niet alleen omdat het luchtiger is om bij je in de buurt te zijn maar ook om jezelf te ontlasten van het droombeeld van perfectie. Bonus: om jezelf te kunnen lachen helpt als je om iemand anders lacht. Altijd.
Tip 23 - Ga dingen doen waar je blij van wordt
Als je bijvoorbeeld van dansen en salsa houdt word je lid van een salsaclub zodat je iets doet wat je erg leuk vindt en daarnaast ook de mogelijkheid creëert om iemand te ontmoeten die blij wordt van hetzelfde als jij.
Door dus activiteiten te gaan doen die bij jou passen is de kans groter dat je iemand ontmoet die van dezelfde activiteiten houdt en dus past bij jou :-)
Tip 24 - Een familie-opstelling kan helderheid geven
Vaak liggen hier onbewuste dynamieken aan ten grondslag. Een familie-opstelling kan hier helderheid over geven.
Soms blijkt uit een opstelling dat de persoon nog verstrikt is aan andere mensen uit het gezin van herkomst en je op een diepere laag nog niet echt 'vrij' en beschikbaar bent voor een nieuwe partner.
Familie-opstellingen worden in het hele land aangeboden. Mocht je in de omgeving van Haarlem wonen, dan ben je van harte welkom.
Tip 25 - Geef aan jezelf wat je van een partner wilt ontvangen
Wat wil je graag ontvangen van een partner?
Ga deze dingen eens intensief aan jezelf geven, zo word je iig de beste partner van jezelf en word je vanzelf een magneet die een partner aantrekt die bij je past. Niet als opvulling maar als aanvulling!
Tip 26 - Onderzoek welke relatiewaarden voor jou belangrijk zijn
Dit zijn zaken die voor jou belangrijk zijn, die jou blij en gelukkig kunnen maken. Dat is voor iedereen verschillend.
Uiterlijkheden, zoals een volle haardos of prachtige blauwe ogen hebben daar niets mee te maken.
Interesse in elkaar tonen, elkaar de ruimte geven, er mogen zijn zoals je bent of samen mooie reizen maken horen hier wel toe.
Om uit te vogelen welke waarden dat voor jou zijn, kun je kijken naar situaties in vorige relaties of met vriendschappen of collega's. Wanneer voelde jij je goed, blij, gelukkig? Waar lag dat aan, wat deden jullie?
In welke waarde zou je dat willen gieten? Bijvoorbeeld: ik voelde echte steun, we konden eerlijk zeggen wat we vonden, ik voelde me verbonden, ik kon mezelf zijn etc.
Wanneer in deze - voor jou belangrijke- behoeftes wordt voorzien, dan is de kans op een gelukkige relatie groot.
Tip 27 - Ga er met een ontspannen houding mee om
In mijn optiek is het gezond en goed om hier met een ontspannen houding mee om te gaan.
Als je teveel druk legt op het willen hebben van een relatie ga je de verkeerde dingen zeggen en doen en dan werkt dit averechts.
Een therapeut kan met jou op zoek gaan naar manieren om op een ontspannen manier een relatie te verkrijgen.
Tip 28 - Boekentip: 365 dagen succesvol in de liefde
Echt een topboek om te lezen als je opzoek bent naar je ideale partner. Je leert er dat je eerst van jezelf moet houden en zelf de meest ideale partner moet zijn, wil jij je perfecte match aantrekken!
Hoe je dat doet?? Lees dit boek.
Tip 29 - Zoek gelijkgestemden op
Voor een succesvolle relatie is het belangrijk dat je dingen samen kan doen die je allebei leuk vindt, waar je samen interesse in hebt of toch enigszins gezamenlijk over eens bent anders is de kans groter dat je uit elkaar groeit en je verliefd wordt op een ander die wel die behoefte, interesse of verlangens deelt met jou of je partner.
Tip 30 - Laat je aandacht uitgaan naar je eigen inhoud
Tegenwoordig zijn er talloze manieren om contact met interessante potentiële partners te maken. Vooral dankzij internet-technologie is contact maken ook voor verlegen mensen binnen bereik.
Maar als je dan eenmaal contact maakt en er is ‘een klik’, hoe zorg je dan dat er met die ander ook een verbinding ontstaat? Zeker eentje die misschien wel blijft?
Vaak zijn we in deze situaties drukker ‘met de etalage en de verpakking’ dan met ‘de inhoud’. Onze werkelijkheid leert echter dat onze verpakking al vrij snel na de start van een contact/relatie verdwijnt. Het komt bovendrijven wie we werkelijk zijn. En dat is uiteindelijk wél waar je de relatie met de ander mee gaande hebt te houden.
Zodoende is het verstandig om, ook al heb je het geluk dat je er goed uit ziet, of slim/goed opgeleid bent en veel inkomen hebt (of juist niet zoals de meeste gewone mensen!), je aandacht in de eerste plaats uit te laten gaan naar je eigen inhoud.
Hoe ga jij een relatie aan met de mens die je werkelijk bent? Waar je dit doet ontdek je zelf -van binnenuit- hoe waardevol en aantrekkelijk een –echt- iemand is. Dat geeft zelfvertrouwen!
Tip 31 - Probeer iedere week een moment samen te vinden
Tip 32 - Leer handvatten om de juiste persoon aan te trekken
Tip 33 - Boekentip: Liefdeskunst
Stap voor stap neemt Hannah je mee om de oorzaken van je angst te achterhalen en aan te pakken. Je krijgt gerichte oefeningen, meditaties en opdrachten en heel veel tips en technieken.
Zet je angsten om in liefde voor jezelf en voor die ander!
Tip 34 - Relateren met jezelf
Investeer in de relatie met jezelf, daar heb jij het je hele leven mee te doen.
Als je weet hoe je jezelf in balans kan houden, als je weet wat je daarvoor nodig hebt, als je verstaat hoe jij het fijn hebt met en in jezelf, dan is het zijn met de ander een meerwaarde en geen noodzaak om gelukkig te zijn.
Het wonderlijke is dat er dan vaak ruimte ontstaat om een ander werkelijk te ontmoeten. Je straalt niet uit "het is er niet voor mij", maar "het is goed bij mij". Dat heeft een wonderlijke aantrekkingskracht.
Tip 35 - duidelijkheid wat en hoe jij jezelf tegenhoudt om een relatie aan te gaan
Mijn ervaring is dat familieopstellingen vaak inzichten kan geven. Het geeft duidelijkheid wat en hoe jij jezelf tegenhoudt om een relatie aan te gaan.
Familieopstellingen worden in het hele land gegeven.
Tip 36 - Maak jezelf gelukkig
Ga dus niet verlangen, hopen en smachten naar een partner, maar zorg goed voor jezelf en je omgeving. Doe leuke dingen. Wees succesvol in je werk. Onderhoud je vriendschappen. Vul je dagen met positieve activiteiten.
Als jij geluk uitstraalt, ben je onweerstaanbaar.
Tip 37 - Relatieproblemen
En als je die lijst bekijkt, bedenk dan in hoeverre jouw eigen relatie overeenkomt met jouw droom.
Vraag jezelf dan af hoe JIJ daar verandering in kan brengen.
Dat kan heel confronterend zijn, maar soms kunnen kleine veranderingen in jouw eigen gedrag grote positieve gevolgen hebben.
Tip 38 - Leg niet teveel spanning om de eerste afspraken
Tip 39 - Blijf voelen wat goed is voor jou
Tip 40 - Blijf dicht bij jezelf
Je kan het ook omdraaien.
Als je dicht bij jezelf kan blijven ( behoefte, gevoel etc) en dat durft te communiceren krijg je veel sneller een idee of iemand bij je past of niet.
Dat scheelt weer tijd en energie in het datingsproces.
Tip 41 - Hoe vind je de voor jouw juiste partner?
Bewustzijn over en kennis van je eigen patronen en valkuilen is daarbij noodzakelijk.
Iedereen heeft liefde nodig en de meeste mensen verlangen naar een levenspartner die deze liefde kan geven.
Door mijn unieke aanpak ga je:
• Een verdieping maken in zelfkennis en ontdekken wat jouw diepste verlangens zijn
• Helder krijgen wat jouw eigen aandeel is in het tot nu toe ontbreken van die gedroomde partner en tot inzicht komen welke van jouw overtuigingen, houding, gedrag en gewoontes daarbij een rol hebben gespeeld
• Inzien hoe je belemmeringen kunt veranderen, zonder daarbij jezelf geweld aan te doen of iemand anders te worden.
• Een reëel beeld van jezelf ontwikkelen, waarbij jij jezelf niet onderschat, maar ook niet overschat.
• Leren dat je de juiste focus en een proactieve houding moet hebben om succesvol te zijn in de liefde.
• De creativiteit en de moed te ontwikkelen die nodig zijn om die grote liefde daadwerkelijk te ontmoeten.
Wil je niet langer wachten tot je gedroomde partner bij jou aan huis wordt bezorgd?
Neem dan contact op met mij voor een doelgericht actieplan!
Tip 42 - Een goede relatie met een ander, begint bij jezelf
Tip 43 - Verbind je met jezelf
Het verbinden met jezelf is een proces, het is geen trucje. Je kan erover gaan schrijven, je kan persoonlijkheidstesten (zoals Enneagram) doen (via het internet) en over jouw uitslag gaan lezen, je kan er met mensen over praten, je kan er over gaan lezen (de moed van imperfectie Brené Brown is een aanrader).
Tip 44 - Verbind je met jezelf
Het verbinden met jezelf is een proces, het is geen trucje. Je kan erover gaan schrijven, je kan persoonlijkheidstesten (zoals Enneagram) doen (via het internet) en over jouw uitslag gaan lezen, je kan er met mensen over praten, je kan er over gaan lezen (de moed van imperfectie Brené Brown is een aanrader).
Tip 45 - Word de geliefde die je wilt aantrekken
Het belangrijkste is dat je bij jezélf begint, in plaats van bij die ander. Wat zijn jouw waarden in het leven? Hoe ziet jouw leven eruit en wat wil je absoluut behouden?
Stellen met een groot aantal gedeelde waarden zijn gelukkiger en kunnen juist aanvullend zijn als het gaat om het hebben van verschillende karakters. Zo kijk je eens verder dan die mooie foto op de datingsite of die knappe kop in het theater of de kroeg.
We zijn geneigd om een geliefde te kiezen die een bepaald ideaalplaatje is van wat onze overtuigingen in het verleden of de samenleving zijn, terwijl wanneer je bij jezelf begint je verrast zult zijn welke leuke liefde je gaat vinden.
Tip 46 - Zou jij gehuwd kunnen zijn met jezelf?
We verlangen naar een ander om bij te zijn... Maar zou jij werkelijk gehuwd kunnen zijn met jezelf? Jezelf op alle gebieden lief kunnen hebben?
Wat vind je goed aan jezelf?
Waar zou je het zelf moeilijk mee hebben?
Ben je open genoeg naar jezelf toe?
Heb je echt aandacht voor jezelf?
Ben je anders als je single bent of in een relatie?
Een goed huwelijk begint met twee mensen die zichzelf lief hebben en respecteren.
Tip 47 - individuele EFT
Tip 48 - Boekentip: Alleen voor vrouwen
Tip 49 - Boekentip: Alleen voor mannen
Tip 50 - Waarom ik geen partner kan vinden?
Probeer dieper in te gaan op wat u ervan weerhoudt de partner te vinden?
Als je merkt dat je meerdere partners hebt en regelmatig uit elkaar gaat, is het essentieel om na te denken over de onderliggende oorzaken. Kiest u consequent partners die niet bij u passen? Of heb je de neiging om relaties voortijdig te beëindigen?
WAAROM KAN IK GEEN PARTNER VINDEN?
Als je nog nooit een partner hebt gehad, is het de moeite waard om te overwegen of je jezelf actief hebt ingezet om nieuwe mensen te ontmoeten. Met een enorme bevolking en talloze mogelijkheden voor sociale contacten, is het belangrijk om verschillende activiteiten te verkennen en tijd te besteden aan het uitbreiden van uw sociale kringen.
-Denk na over eventuele beperkende overtuigingen die u ervan weerhouden een partner te vinden, zoals:
"Ik ben niet aantrekkelijk genoeg" | "Ik ben de liefde niet waard" | "Alle goede zijn bezet": ervan uitgaan dat alle gewenste partners al een relatie hebben, kan leiden tot een schaarste-mentaliteit en voorkomen dat u actief op zoek gaat naar en contact maakt met potentiële partners. | "Ik trek altijd de verkeerde mensen aan:"Ik ben te oud/te jong" | "Ik heb niet genoeg tijd" | "Ik ben bang voor afwijzing" |"Ik moet perfect zijn"
Daarom is het cruciaal om actief te werken aan het uitdagen en veranderen van beperkende overtuigingen, het bewijsmateriaal in twijfel te trekken, alternatieve perspectieven te zoeken en deze te vervangen door versterkende overtuigingen.
Tip 51 - Verlangen naar een relatie
Tip 52 - Onderzoeken
Is het een idee om een opstelling af te spreken?
Dan kan je onderzoeken wat jou tegenhoudt.
Tip 53 - Stop treating yourself as an afterthought
Here is a quote from Anthony Hopkins, which helps me when I need a little lifting up and realizing what life is about. I think it is essentail also when you are looking for that special person. He has said it so concisely, it needs no further explanation:
"None of us are getting out of here alive, so please stop treating yourself like an after thought. Eat the delicious food. Walk in the sunshine. Jump in the ocean. Say the truth you are carrying in your heart like hidden treasure. Be silly. Be kind. Be weird. There's no time for anything else"
-Anthony Hopkins
Make sure you nurture yourself!
Tip 54 - Je zelf accepteren zo je bent
Tip 55 - Wees Authentiek en Eerlijk
Eerlijkheid en authenticiteit vormen de basis van elke sterke relatie. Wanneer je jezelf van je ware kant laat zien, geef je de ander de kans om je echt te leren kennen en waarderen.
Enkele manieren om dit te doen:
Deel je Passies en Interesses: Laat zien wat jou enthousiast maakt en waarom.
Erken je Kwetsbaarheid: Durf te praten over je angsten en onzekerheden. Dit kan een diepere band creëren.
Blijf Trouw aan Je Waarden: Probeer jezelf niet te veranderen om iemand anders te behagen. Een gezonde relatie is gebaseerd op wederzijds respect en acceptatie.
Door authentiek te zijn, vergroot je de kans om een relatie op te bouwen die gebaseerd is op wederzijds begrip en respect.
Tip 56 - Je mag kritisch zijn!
Probeer een beeld te schetsen van iemand die bij jou past. Maak een lijst van wensen; innerlijk, uiterlijk, overtuigingen, gewoontes, etc. Als je uiteindelijk toe bent aan een relatie, doe dan niet te veel concessies. Daar word je uiteindelijk niet gelukkig van.
Tip 57 - Communicatie met beleid
Kijk aan het eind van de dag welke zaken voor jou nog steeds emotie oproepen. Je zult zien dat er dingen staan die je ondertussen minder de moeite waard vindt om een punt van te maken. Wat je nog wel raakt kun je wellicht nu kalmer vertellen dan op het moment dat het gebeurde.
Tip 58 - Er voor elkaar zijn
En zo is het ook voor jou partner, die voelt hetzelfde. Zo voelt het in het begin van een relatie heel sterk.
Dat gevoel is de reden dat je bij elkaar blijft.
Blijf dat gevoel aan elkaar geven. Laat elkaar merken dat je van de ander houdt, dat de ander belangrijk voor jou is, dat de ander er toe doet.
Dat is de basis van iedere goede relatie.
Tip 59 - In therapie gaan helpt.
Tip 60 - basis van een fijne relatie
Een relatie is als een huis. De fundering dient goed te zijn. Je kunt nog zo'n mooi huis bouwen, als de fundering niet goed is, blijft het huis niet lang mooi maar zakt het in.
De basis van een fijne relatie is in verbinding blijven met elkaar. Door de basisbehoeften van je partner te kennen en daar aan tegemoet te komen. Basisbehoeften kunnen zijn: erkenning, gehoord en gezien worden, er mogen zijn, goed genoeg zijn, er toe doen. Elkaar hierin tegemoet komen is de basis van een relatie en zorgt ervoor dat je met elkaar in verbinding blijft.
Mocht je het gevoel hebben dat je de verbinding kwijt bent, dat jullie niet aan elkaars basisbehoeften kunnen voldoen? Blijf niet tobben. Een EFT relatietherapeut kan jullie hierbij helpen.
Tip 61 - Blijvend liefdevol
Bovenstaande vragen vind je misschien wat overdreven, want wie zorgt er dan voor jou? We zijn helaas nogal eens eisend in de relatie. En dat is nou net niet de juiste basis voor een liefdevolle relatie. Als je lief bent voor de ander is de ander dat vanzelf voor jou. Zo werkt het in een gezonde relatie meestal. Dus investeren in het geluk van de ander, is investeren in een duurzame liefdevolle relatie, waarin jij je ook gelukkig voelt.
Tip 62 - een gelukkige man/vrouw is een aantrekkelijke man/vrouw
Tip 63 - Durf te spelen!
Tip 64 - Illusie dat je gelukkig wordt van een partner
Graag maak ik een afspraak met je om op onderzoek te gaan naar dat waar je echt gelukkig van wordt zonder iemand daar voor nodig te hebben!!
Tip 65 - Doe geen concessies
Tip 66 - ken de 7 belangrijkste dealbreakers in de relatie
Maar uiteraard mag je jezelf een fijne duurzame algemene relatie wensen en belangrijke dealbreakers in een romantische relatie, goed om te kennen
Er werd een groot onderzoek gedaan en de deelnemers hebben de volgende dealbreakers in deze volgorde van minder -naar meer ++ belangrijkheid gezet:
slechte hygiëne
vijandigheid (chagrijnigheid)
onaantrekkelijkheid
gebrek aan ambitie (vooral voor mannen met het oog op duurzaam interessant blijven)
arrogantie
aanhankelijkheid (was vooral een probleem in losse flirt relaties)
agressie (met stip op 1)
Ken ook jouw dealbreakers? Wees daar open en duidelijk over. Dat maakt je alleen maar meer de moeite waard!
M@
Tip 67 - Ga ervoor!
Tip 68 - wil je een relatie...
Hierdoor kreeg ik positieve mannelijke aandacht. Ik ging koffiedrinken of wandelen met sommige mannen.
Juist omdat ik verder niks met die mannen hoefde of te maken ha., gaf dit mij weer een goed beeld van wat ik in een man zocht. Ik kreeg weer zelfvertrouwen in gezelschap van mannen.
Daardoor werd ik steeds zekerder van mijzelf. De tijd die ik alleen doorbracht werd minder zwaar maar juist gewoon. Ik kon weer genieten van mijn eigen gezelschap omdat ik genoeg afleiding had kreeg.
Na een tijdje ontmoette ik mijn huidige man en kon ten volle JA tegen hem zeggen.
Tip 69 - Toch maar proberen mee te gaan met je tijd....
Tip 70 - Waarom wil je een relatie?
Waarom wil ik dat?
Wat is de meerwaarde voor mij?
Wat is voor mij een liefdesrelatie?
En welke verwachtingen heb ik daarover?
Het helpt om dit wel te doen en je voorkomt hiermee een hoop teleurstellingen en desillusies!
Tip 71 - ik wil een relatie
Er kan een energetische blokkade zitten op het hebben van een liefdevolle relatie tussen jou en een ander.
Of er een blokkade op zit kan je onderzoeken door een opstelling specifiek op het hebben van een relatie aan te vragen.
Ga ervoor!
Tip 72 - Boekentip
Jan Geurtz - Verslaafd aan Liefde.
Tip 73 - Ga op ontdekkingstocht
Tip 74 - Ook voor jou is er iemand
Tip 75 - Tijd samen doorbrengen
• Onderhoud romantische verbindingen, zoals daten of het herbeleven van gedeelde herinneringen.
Tip 76 - Hechting
Liefs Jannet
Tip 77 - Je wens voor een partner waar laten zijn
Merk je dat je wel een relatie wilt, maar niet echt durft om dat zichtbaar te maken, dan zouden sessies je kunnen helpen om beter te begrijpen wat je terughoudt.
Tip 78 - Boekentip
Dit boek gaat over hoe je op een gezonde manier kunt daten, op een goede manier een relatie kunt beginnen en welke vragen daarbij relevant zijn.
Hoe ontstaat er een gezonde, veilige hechting tussen jou en je partner?
Tip 79 - Boekentip
Tip 80 - familie opstelling
in een familie opstelling kun je zicht krijgen op de onderliggende oorzaken. en kun je deze door de opstelling te doorlopen doorbreken
Tip 81 - Van doel naar proces
Wat kan helpen is om minder te focussen op het doel, maar meer op het proces. Wat kom je tegen, wat wordt geraakt, kun je dat toelaten en onderzoeken? Kun je een stap nemen vanuit nieuwsgierigheid?
Als er in dit proces gevoelens worden geraakt die je belemmeren om een stap te wagen, zoek dan hulp bij iemand die in dit proces met je meekijkt.
Tip 82 - bestaat 'de ware liefde'
01 Ware liefde
Veel mensen blijven maar zoeken naar de ware, hun soulmate, de volmaakte liefde. Geen wonder dat ze vaak teleurgesteld worden. Bestaat zo iemand eigenlijk wel? Er wordt vaak gezegd dat we te hoge verwachtingen hebben van de liefde. Door apps en internet kunnen we met iedereen daten en als het niet bevalt, dan ‘swipen’ we gewoon weer door naar de volgende.
Leggen we de lat te hoog? Relatiedeskundigen als Esther Perel en John Gottman geloven niet dat er zoiets als een de ware bestaat. Het gaat er volgens hen om dat je iemand vindt waar je graag bij bent. En dat wordt dan vanzelf jouw ware.
02 Verliefdheid hersenen
Wanneer we verliefd zijn, slaan onze hersenen op hol. Ze maken liefdesstofjes aan, zoals de hormonen vasopressine en oxytocine, waardoor we ons willen binden. Ook razen er neurotransmitters door ons brein, zoals dopamine en endorfine, die zorgen voor het verslavende effect van verliefdheid. Je móet gewoon bij die ander in de buurt zijn.
Onderzoekers denken dat we 4 tot 5 miljoen jaar geleden de breinstructuren hebben ontwikkeld om verliefd te kunnen zijn. Toen gingen we rechtop lopen, konden we ons slechter verdedigen met een baby op de arm en was het fijn om een partner te hebben om samen voor de kinderen te zorgen.
De stoffen in je hersenen bepalen dan ook wat voor iemand je bent in de liefde en op wat voor soort mensen je valt. Met onze zelftest kun je ontdekken welk hormoon de overhand heeft in jouw brein en wat voor types het beste bij jou passen. Maar ook kussen blijkt een goede manier om te screenen of iemand een geschikte partner is. Je merkt onbewust op door de smaak en geur hoe gezond iemand is.
Bekijk ook
Artikel
Waar blijft de ware?
Artikel
Relatietest: zijn jullie een goed duo?
Artikel
03 Single
Ben je single, dan ben je lang niet de enige. Meer dan 20% van de Nederlanders is alleenstaand en dat vindt lang niet iedereen erg. Begrijpelijk ook, want er zitten zeker voordelen aan het single-zijn, zoals hechtere banden met anderen. Niet zo gelukkig als single? Ouder worden helpt. Door de jaren worden mensen vanzelf tevredener met hun singlestatus.
Mensen die bang zijn om single te zijn, leggen de lat voor een nieuwe liefde te laag of blijven te lang hangen in een relatie die minder goed is. Ben jij bang om single te zijn? Doe de test.
04 Heb ik bindingsangst of verlatingsangst?
Ben je toch liever samen, maar blijft er nooit iemand hangen? Misschien is het dan tijd om te onderzoeken hoe dat komt. Misschien ben je eerder gekwetst in de liefde en heb je moeite om jezelf open te stellen of heb je de lat erg hoog liggen.
Vroege jeugdervaringen kunnen ook invloed hebben op je huidige relaties. Hoe jij je vroeger aan je ouders hechtte, zegt veel over hoe jij je hecht aan je partner. Kon je op je ouders vertrouwen, dan ben je waarschijnlijk veilig gehecht. Maar wie onveilig gehecht is, kan later last krijgen van bindingsangst of verlatingsangst.
Wanneer je weet wat je hechtingsstijl is, weet je waarom je steeds op de verkeerde valt of nooit een volgende stap durft te zetten. Het goede nieuws is: ook als je onveilig gehecht bent, kun je leren om je veilig te hechten aan anderen. Ook jij kan een gelukkige, evenwichtige relatie krijgen, waarin je jezelf blijft.
05 Daten en flirten
Wie op zoek is naar een nieuwe liefde, heeft vaak wel een lijstje met eigenschappen waar de ander aan moet voldoen: haarkleur, muzieksmaak, sportiviteit. De vraag is of dit wel het goede wensenlijstje is. Singlecoach Meinou Lambeck adviseert om ook een lijstje te maken met relatiewaarden. Kunnen jullie elkaar vertrouwen, met elkaar lachen en denken jullie hetzelfde over het krijgen van kinderen?
Ga je online daten, dan kan je je kansen op een date vergroten met een aantal slimme, psychologische trucs. Je populariteit stijgt als je een foto plaatst waar je het middelpunt bent van een vriendengroep en je vertelt wie je bent en niet alleen wie je zoekt. Speel liever niet hard-to-get, want dat is een bewezen afknapper. Leren flirten? De openingszin is niet belangrijk: begin over overeenkomsten.
Weten waar je die leukerd tegenkomt, waarom je telkens op de verkeerde valt en hoe je zorgt voor een geslaagde eerste date? Singlecoach Meinou Lambeck heeft al haar kennis gebundeld in de online training Van single naar samen. Zij spijkert je in 10 modules bij in de fijne kneepjes van het daten.
06 Hoe hou je je relatie goed?
Welke stellen blijven bij elkaar? Liefdeswetenschapper John Gottman deed er samen met zijn vrouw Julie jarenlang onderzoek naar het geheim van gelukkige stellen. Zij ontdekten dat gelukkige relaties hoog scoren op drie domeinen:
Genoeg positieve dingen in de relatie, zoals vriendschap, intimiteit en speelsheid
Goed omgaan met conflicten en verschillen in persoonlijkheid. Test: Hoe goed is jouw relatie-EQ?
Bouwen aan een gezamenlijk betekenisvol leven met eigen waarden en doelen. Wat zijn jouw relatiewaarden?
Gottman bedacht op basis hiervan drie oefeningen voor een betere relatie, waardoor je weer ziet wat je ook alweer zo leuk aan de ander vond en elkaar leert kennen. Iets spannends doen of elkaar iets nieuws leren kan de sleur doorbreken. Of voer een goed gesprek met je partner om weer meer intiem te worden. Het psychologenechtpaar Arthur en Elaine Aron bedachten 36 vragen waarmee je weer dichter bij elkaar komt.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zegt weinig seks niet zoveel over je relatie. Dat stellen hoogleraar seksuologie Ellen Laan, seksuoloog en psycholoog Gertjan van Zessen en relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven.
Kibbelen jullie veel over het huishouden of de opvoeding? Volgens de Amerikaanse relatietherapeute Sue Johnson gaat het vaak helemaal niet echt over die vieze pan of bedtijd. Stellen kibbelen omdat ze verbondenheid missen, omdat ze willen weten of de ander er nog echt voor ze is.
Er zijn oefeningen op om te ontdekken in welke relatiepatronen jullie zitten. Ben jij bijvoorbeeld iemand die vaak klaagt of niet luistert? Hoe voel je je wanneer jullie ruzie hebben? Kun je iets doen om je partner te laten weten hoe belangrijk hij of zij voor je is? Verdiep de band met je partner.
08 Relatie stoppen of doorgaan?
Twijfel je over je relatie of over de liefde? Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen bij relatie twijfel. Vind je het wel leuk om bij de ander te zijn? Kun je jezelf zijn in jullie relatie? En, misschien wel de belangrijkste vraag, passen jullie wel bij elkaar?
Je een beetje afhankelijk voelen van je partner is normaal. Maar op het moment dat je je partner op een voetstuk plaatst, is het beter om de gelijkheid in je relatie weer terug te brengen.
Soms kan je relatie in een dip zitten, omdat je weinig tijd hebt voor elkaar. Of omdat jullie een baby hebben gekregen, wat extra druk en vermoeidheid met zich meebrengt. Zelfs iets fijns als vakantie kan zorgen voor relatiestress. Psycholoog Najla Edriouch geeft tips om je liefde te verdiepen of een relatiedip te voorkomen. Zoals koesteren wat je hebt of door de lat wat lager te leggen.
09 Vreemdgaan of verliefd op een ander
Heb je het vermoeden dat je partner een ander heeft? Een affaire komt vaak aan het licht wanneer de ander ineens een soa heeft. Of omdat hij minder seks wil, of juist wil experimenteren (met een ander). Weet je wanneer je partner vremd gaat en waarom wij vreemdgaan not-done vinden?
Betekent vreemdgaan het einde van jullie liefde? Dat hoeft niet, beamen verschillende experts, maar het is wel belangrijk dat de bedrogene verder wil en kan na overspel. Relatietherapeut Esther Perel adviseert om de waarheid te vertellen, maar niet alle details en om te accepteren dat je relatie niet perfect is. Er zijn adviezen om verder te gaan na ontrouw. Voor de bedriegers zelf en voor de bedrogenen.
10 Relatietherapie
Elke relatie kent zijn pieken en dalen. Hoe goed je relatie ook is, vroeg of laat komt er een lastige periode op je pad. Omdat de verliefdheid over is, je in een sleur belandt of er een ander in het spel is. Volgens psycholoog Sybrille Labrijn zijn er wel 7 van dat soort crisisperioden. Ze bedacht oefeningen om als stel sterker uit een crisis te komen en je liefde te verstevigen.
Soms is het echter nodig om een onafhankelijke derde in te schakelen. Maar wat doet zo’n relatietherapeut nou eigenlijk?
Dat is natuurlijk per situatie anders.. maar wat altijd noodzakelijk is:
dat je jezelf kunt zijn in de relatie!
Tip 83 - Podcast over single zijn
Voeg zelf een tip toe
Zoek een relatietherapeut
Druk op de plaatsnaam om te kijken welke relatietherapeuten in de buurt zitten:
- Aarschot
- Achterhoek
- Alkmaar
- Almelo
- Almere
- Amersfoort
- Amstelveen
- Amsterdam
- Amsterdam-Centrum
- Amsterdam-IJburg
- Amsterdam-Noord
- Amsterdam-Oost
- Amsterdam-West
- Amsterdam-Zuid
- Apeldoorn
- Arnhem
- Assen
- Assendelft
- Asten
- Baarn
- Barendrecht
- Barneveld
- Bergen op Zoom
- Berkel en Rodenrijs
- Best
- Bilthoven
- Bollenstreek
- Breda
- Brummen
- Brunssum
- Bussum
- Capelle aan den IJssel
- De Bilt
- Delft
- Den Bosch
- Den Haag
- Deurne
- Deventer
- Didam
- Dongen
- Dordrecht
- Dronten
- Driebergen
- Ede
- Eemnes
- Eersel
- Eindhoven
- Elst
- Emmen
- Enschede
- Ermelo
- Etten-Leur
- Geldermalsen
- Geleen
- Gennep
- Goirle
- Gooi
- Gorinchem
- Gouda
- Groningen
- Haaksbergen
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Hardenberg
- Harderwijk
- Heemskerk
- Heemstede
- Heerhugowaard
- Heerlen
- Heiloo
- Helmond
- Hengelo
- Hillegom
- Hilversum
- Hoeksche Waard
- Hoofddorp
- Hoogeveen
- Hoorn
- Houten
- Huizen
- IJsselstein
- Landgraaf
- Leeuwarden
- Lelystad
- Leiden
- Leusden
- Lisse
- Maarssen
- Maastricht
- Malden
- Meppel
- Middelburg
- Nieuwegein
- Nieuw-Vennep
- Nijmegen
- Nijverdal
- Noordwijk
- Noordwijkerhout
- Nootdorp
- Nunspeet
- Oegstgeest
- Oldenzaal
- Oosterhout
- Oss
- Oud-Beijerland
- Pelt
- Purmerend
- Putten
- Raalte
- Rheden
- Roermond
- Roosendaal
- Rosmalen
- Rotterdam
- Schagen
- Schiedam
- Schijndel
- Sint-Michielsgestel
- Sittard
- Someren
- Tiel
- Tilburg
- Twente
- Uithoorn
- Utrecht
- Valkenswaard
- Veenendaal
- Veghel
- Veldhoven
- Venlo
- Venray
- Vianen
- Voorburg
- Voorschoten
- Waddinxveen
- Wageningen
- Westland
- Wijchen
- Wijk bij Duurstede
- Waalwijk
- Zaandam
- Zaanstad
- Zeewolde
- Zeist
- Zevenaar
- Zoetermeer
- Zutphen
- Zwolle
Staat jouw stad of dorp er niet bij? Zoek dan vrij op plaatsnaam >>
- ✓ 250+ relatietherapeuten
- ✓ Snel een afspraak
- ✓ Ook online relatietherapie
B:
Relatietherapie Amstelveen
29-10-2024:
Relatietherapie Hoorn
29-10-2024:
Relatietherapie Neeritter