Had je weer een onmogelijke partner gekozen? Twijfel je of je partner goed voor je is?
We zijn vrij consequent in het kiezen van onze geliefden. In je opeenvolgende partners zie je vaak dezelfde kenmerken terug. Logisch, die ervaar je als vertrouwd, en vertrouwd voelt prettig. Herken jij dat ook?
Positieve eigenschappen die vertrouwd voelen, maken een relatie fijner. Maar ook onprettige eigenschappen van een partner kunnen vertrouwd voelen, aantrekkelijk, terwijl ze toch onprettig zijn, of zelf schadelijk : fout maar vertrouwd.
Als je merkt dat je steeds voor partners kiest met onprettige eigenschappen die de relatie ondermijnen, dan zou je dat moeten zien als een ‘red flag’ : vertrouwd maar fout.
“Je partner is je goeroe”. In een goede relatie kunnen jouw verborgen pijnpunten worden aangesproken als je je meer gaat openen. Dat doet pijn, maar daar kun je van groeien. Dat maakt je partner niet fout - integendeel.
Maar emotionele of fysieke mishandeling, minachting of gas lighting wel.
Kies jij zelf foute partners - partners die niet goed voor je zijn, maar die wel voldoen aan jouw onbewuste-wensen-lijstje. Dat kun je zelf onderzoeken:
1. Noteer over je vorige relatie: punten die je prettig vond, en wat je vervelend vond.
2. Doe het ook voor je eerdere belangrijke relaties en voor je huidige relatie.
3. Herken je overeenkomsten?
4. Doe hetzelfde voor je ouders. Denk ook aan : hoe gingen ze met elkaar om, en met jou?
5. Zie je onprettige eigenschappen van je partners ook bij je ouders? En voelen ze daar vertrouwd?
Pak bijvoorbeeld een groot vel papier en maak een eigen kolom voor elk van je belangrijke relaties, boven de fijne eigenschappen, onder de onprettige. Maak ook een kolom voor je beide ouders. Praat over wat je ziet.
Drs. Johannes
Relatietherapie Utrecht-Noord
Lid van Relatietherapeuten.net
Utrecht