Je bent je partner emotioneel ontrouw wanneer je bijv. verliefd wordt op een ander en daarmee, om te beginnen op emotioneel vlak, een intieme uitwisseling aangaat.
Maar emotionele ontrouw is evengoed aan de orde wanneer je om de een of andere reden uit contact met je partner gaat en over ‘de pijnpunten’ in jullie relatie met een ander roddelt. Je neemt (jezelf en) je partner dan feitelijk niet serieus en je relatiebootje 'lekt naar buiten’.
Ook al is je partner hier niet van op de hoogte, hij/zij zal onbewust aanvoelen dat er afstand en iets naars tussen jullie is gekomen. Dit schaadt het noodzakelijke vertrouwen en de veiligheid in jullie relatie. Wanneer de pijnpunten in je relatie niet langer bespreekbaar zijn, raak je elkaar op den duur kwijt. Je pijn ‘lekken naar buiten’ versterkt dit effect.
Het is geen emotionele ontrouw wanneer je jouw problemen met je partner met een vertrouweling reflecteert, wanneer je daarbij bereid bent om óók te reflecteren op je eigen gedrag. Je doet dan meer dan bevestiging zoeken ‘dat je partner niet deugt’.
Aan zulke uitwisselingen kun je inzichten ontwikkelen, een andere kijk die je mee terug kunt nemen in je relatie. Het mooiste is als het je lukt om na je uitwisseling en met deze andere kijk het gesprek met jouw partner weer aan te gaan.
Wanneer het echt niet lukt om met jouw partner over jouw relatiepijn te spreken, is het van groot belang om hierbij hulp van een vertrouweling(en) te zoeken en/of professionele hulp.
Voor meer informatie over dit thema, zie het betreffende hoofdstuk in het boek ‘Partnerschap/Ouderschap’ (2017, Uitgeverij Christofoor) dat ik samen met Loïs Eijgenraam schreef.