Relatietherapeuten.net
Netwerk van relatietherapeuten
Relatietherapie
  • een huwelijk is samen-werken

    Een goed huwelijk vraagt goed samen-werken. Het heeft net als professioneel samenwerken, betrokkenheid, goede communicatie en op zijn tijd een constructief verschil van mening nodig om stand te houden. Want of je nu samenwerkt met collega’s in de zorg, bij een hip reclamebureau werkt of op een grijs kantoor zit – succesvol samenwerken begint altijd met één ding: communicatie. Ik maak het graag concreet met een paar gouden regels voor succesvolle communicatie en samenwerken/ leven.

    Allereerst: Succesvol samenwerken is niet ieder je eigen taken oppakken en dan maar hopen dat het gezamenlijke resultaat er goed uitziet. Het is ook niet dingen inslikken omdat je geen zin hebt in discussies. En ook niet om elk kleine dingetje zeuren en erover moeten praten.

    Echt succesvol samenwerken in een huwelijk is eigenlijk net zoals op je werk met collega's omgaat. Streef niet naar los van elkaar prima functioneren. Maar ga voor: samen sta je extra sterk.
    Samen krijg je nog meer gedaan, wordt het werk (of het leven) leuker, leer je meer van fouten, krijg je inzicht in wat je goed kunt en wat beter kan, en kom je zo tot betere en leukere resultaten.

    Het is ook net zoals een pizza. Courgette, paprika en tomatensaus zijn los van elkaar best oké. Maar pas als je al die unieke elementen combineert op een goed knapperige bodem krijg je een resultaat waar iedereen blij van wordt. Dat is de smaak, het gewenste resultaat, dat je wenst in een relatie of huwelijk.

    Als je de samenwerking in een relatie goed aanpakt, dan brengt dat veel goede sfeer en werpt dat zijn vruchten af.
    Dit levert het je bijvoorbeeld op:

    1. Je bespaart tijd. Ieder doet waar hij goed en efficiënt in is. Daardoor ben je niet uren kwijt aan ontdekken hoe iets werkt waar je weinig van snapt.
    2. Je hoeft niet alles alleen te doen. Daardoor passen alle zaken en verplichtingen die je moet / en wilt veel beter in de agenda. Het kost veel minder tijd als je maar een gedeelte hoeft op te pakken.
    3. Je hoeft niet overal goed in te zijn. Ieder focust op waar die goed in is en jullie maken gebruik van elkaar voorkeuren en talenten.
    4. Je kunt samenwerkend leren. Want je steekt nog eens wat op van mensen die een andere achtergrond en visie. En het is fijn bij oplossingen zoeken, als niet iedereen er hetzelfde in staat. Juist discussies leiden tot de beste ideeën.
    5. Je hebt een “vangnet”. Handig als je er een keer zelf niet uitkomt en wilt overleggen. Maar ook prettig als je snotterend thuis op de bank ligt en je partner iets van je kan overnemen.
    6. Samen zien jullie meer. Laten we eerlijk zijn: we vinden vaak onze eigen ideeën de beste. In werkelijkheid zijn ze dat niet altijd. Hoe fijn is het om te kunnen overleggen? Zo voorkom je dat je je ergens blind op staart...

    Voor succesvol samenwerken heb je mensen nodig die verschillend zijn. Want die hebben verschillende talenten en expertises. Oh ja, en natuurlijk ook een iets ander karakter en eigenaardigheden.

    En wat verder belangrijk is bij samenwerken? Communicatie, feedback en inzet sowieso! En voor goede relatieprestaties en een vlekkeloze communicatie in samenwerken is verder nodig:

    1. vertrouwen in en op elkaar. Op elkaars inzet, op elkaars betrouwbaarheid, en op elkaars openheid als er iets speelt. Achterdocht en controle zijn een no go.
    2. Jullie gaan conflicten aan. Conflicten vermijden is niet aardig; het is vooral onhandig. Frustraties zijn ook voelbaar als je ze niet uitspreekt. Bovendien kun je de samenwerking in je relatie juist verbeteren door dingen aan te kaarten. Ga erover in gesprek en kom tot een oplossing.
    3. jullie zijn allebei betrokken. Elke partner / gezinslid (zonder uitzonderingen!) voelt zich betrokken bij de samenwerking en bij het doel. Iedereen is geïnteresseerd in wat anderen doen, blijft graag up-to-date over hoe het gaat en is gedreven om het doel te behalen.
    4. Ieder neemt persoonlijke verantwoordelijkheid. Oftewel: je neemt jouw taken serieus, zet je ervoor in, houdt je aan de afspraak en stelt vragen als je iets niet snapt. Alles om maar tot een goed resultaat te komen. Trouwens, persoonlijke verantwoordelijkheid nemen betekent ook fouten toegeven en zelf aan de bel trekken als je bijvoorbeeld in de knoop komt met je afspraak.
    5. iedereen heeft dus aandacht voor het gezamenlijke resultaat. Dat gaat voor op pronken met individuele prestaties. Je vraagt dan ook proactief hoe het er voor je partner voor staat en laat het weten als iets niet lekker loopt bij jou. Alles om tot een goed resultaat te komen.

    Aan die 5 tips voor een goede samenwerking voeg ik nog 2 extra must do’s toe:

    6. Geef je feedback altijd constructief en deel zowel negatieve als positieve feedback uit. Maar doe dat vanuit jouw eigen gevoel.
    7. Stel je assertief op. Wees dus duidelijk (op een respectvolle manier) over wat jij vindt en wat je nodig hebt en draai daar niet omheen.

    Veel succes en plezier met deze succesvolle samenwerkingsprincipes!
    Heb je toch wat hulp nodig om dit passend te vertalen in jouw relatie
    dan ben ik graag beschikbaar...
    M@rion

    Marion ✓

Forum Tips bij communicatieproblemen

Dit is een tip uit het tipsforum Communicatieproblemen.
Lees meer tips over Communicatieproblemen

Meer ondersteuning nodig?
Therapie bij Communicatieproblemen